Peste 80 de controlori pot bate oricând la uşa omului de afaceri

Peste 80 de controlori pot bate oricând la uşa omului de afaceri România se numără printre economiile în care statul poate interveni oricând în mediul privat, dar acest lucru nu ar fi, din punctul nostru de vedere, nici bine, nici rău. Ceea ce este incorect constă în...

La sesizarea FSLI Mures, Curtea Constitutionala a Romaniei a hotarat ca sporul de predare simultana se plateste si la gimnaziu Friday, February 10, 2012 2:39 PM

In procesul intentat de FSLI Mures, avand ca obiect obligarea Scolii Generale Ceuasu de Campie la plata sporului de predare simultana la gimnaziu pentru dna Laszlo Ildiko, a fost sesizata Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu neconstitutionalitatea textului...

Administraţia AGENTIEI NATIONALE de RESA ,, AGERPRES” se răzbună pe angajaţii care au câştigat procese în instanţă

Administraţia ANP AGERPRES se răzbună pe angajaţii care au câştigat procese în instanţă postat de www.mediasind.ro Nemulţumit de faptul că unii angajaţi ai ANP AGERPRES au obţinut în instanţă hotărâri definitive şi irevocabile prin acţiunea formulată de către...

Autorităţile nu deblochoază circulaţia decât la presiunea transportatorilor că vor declanşa proteste

La adapostul „colaborarii” cu transportatorii, autoritatile au paralizat înca 5 zile transportul rutier de marfuri şi de pasageri. Participanţii la trafic, din România, au avut parte de cea mai proastă intervenţie a autorităţilor din ultimii 20 de ani. În schimbul...

ANAT sprijină pasagerii care au achiziţionat bilete pentru cursele MALEV

ANAT ÎN SPRIJINUL PASAGERILOR CARE AU ACHIZITIONAT BILETE PENTRU CURSELE MALEV In data de 3 februarie 2012 compania MALEV a decis SUSPENDAREA PE TERMEN NELIMITAT A TUTUROR ZBORURILOR COMERCIALE pe care le opera. Urmare acestei decizii, foarte multi pasageri din...

Primul charter marca TUI cu plecare din România, un produs NOVA Travel în colaborae cu TUI Turcia şi Pegasus Airline

Primul charter marca TUI cu plecare din Romania - un produs NOVA Travel in colaborare cu TUI Turcia si Pegasus Airline - In 2011 Grupul Eurolines si-a indeplinit strategia de business propusa, aceea de a aduce pe piata romaneasca cel mai important jucator mondial din...

Oprirea activităţii de la ALRO Slatina va creşte numărul şomerilor

de | ian. 9, 2012 | Sindicate

Sindicatul Liber ALRO, Sindicatul Aluministul, Sindicatul Alroproduct şi Sindicatul Prelucrare aluminiu, toate afiliate la Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, însumând 2.500 de membri,semnalează o situaţie deosebit de gravă asupra economiei naţionale, apărută ca urmare a intenţiei de a opri activitatea la ALRO Slatina, ca urmare a aşa zisului “deficit de energie electrică”, susţine Bogdan Iuliu Hossu, preşeidnte al CNS Cartel ALFA, într-o Scrisoare deschisă trimisă primului ministru Emil Boc.
Conform sindicaliştilor, ALRO este cel mai important producător de aluminiu din România şi din sud-estul Europei, este unic acţionar la ALUM Tulcea, combinatul de producere a aluminei calcinate, cu o capacitate de 550.000 t/an şi la Vimetco Extrusion, unitate de producţie cu o capacitate de 20.000 t/an produse extrudate.
În industria aluminiului îşi desfăşoară activitatea peste 3.500 angajaţi, iar posturile a peste 20.000 de salariaţi, din industria orizontală şi a serviciilor, depind de acest segment important al economiei naţionale. ALRO asigură necesarul intern de aluminiu, aliaje din aluminiu şi produse prelucrate şi exportă peste 80% din produsele sale finite, inclusiv produse de înaltă tehnicitate pentru industria aeronautică.
Totodată, ALRO este unul din cei mai importanti contribuabili pentru bugetele naţionale şi locale, având o contribuţie deosebită la susţinerea programelor economico – sociale centrale şi zonale. Din anul 2002 şi până în prezent totalul taxelor plătite de ALRO la bugetul statului este de peste 1.230.000.000 lei (peste 430.000.000 USD).
Datorită specificului industriei aluminiului, energia electrică reprezintă 35% şi alumina calcinată 39% din costurile de fabricare a unei tone de aluminiu electrolitic. De asemenea fabricarea unei tone de alumină calcinată implică utilizarea unei mari cantităţi de energie electrică. Procesele de producţie se desfăşoară „în foc continuu”, orice discontinuitate generând costuri foarte mari de oprire şi de repornire, atât la ALRO, cât şi la ALUM Tulcea.
Forţa Majoră, declarată de Hidroelectrica, începând cu data de 30 septembrie 2011, a determinat ca această unitate să nu ne poată asigura decât 30% din energia electrică necesară, situaţie în care suntem nevoiţi să achiziţionam restul de energie de pe „Piaţa Zilei Următoare (PZU)” şi „Piaţa de Echilibrare (PE)”, unde cantităţile sunt impredictibile, cu efecte catastrofale asupra bunei funcţionări a unităţii. Deja au fost oprite 20% din capacităţiile de producţie şi există riscul ca în anul 2012 să oprim definitiv producţia de aluminiu electrolitic, care va determina disponibilizări masive de personal.
Diminuarea drastică a cantităţii de energie furnizată unităţii menţionate afectează şi Hidroelectrica, inclusiv sistemul energetic naţional, deoarece ALRO este unic şi mare consumator în bandă, iar oprirea capacităţilor de producţie va conduce la perturbări incomensurabile în sistemul energetic naţional.
Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” consideră că oprirea producţiei de aluminiu electrolitic la ALRO ar avea consecinţe grave pentru economia naţională prin diminuarea încasărilor bugetare, a investiţiilor străine şi a exporturilor.
ALRO este un brand cunoscut pe toate meridianele lumii, asftel că oprirea combinatului va afecta imaginea României pe plan internaţional.
Închiderea combinatului, spun sindicaliştii, va perturba sau va bloca activităţile economice, sociale şi culturale din municipiul Slatina şi zona preurbană, va duce la creşterea şomajului şi acheltuielilor bugetului asigurărilor de şomaj. Indirect sunt afectaţi şi angajaţii unităţilor colaboratoare, furnizoare de servicii şi bunuri sau beneficiare ale produselor ALRO. Multe dintre unităţile colaboratoare vor fi obligate să îşi restrângă activitatea sau chiar risca să rămână fără obiect.
Închiderea ALRO va duce la diminuarea consumului populaţiei, se vor accentua tensiunile sociale, vor creşte fenomenele de infracţionalitate şi litigiile civile şi penale.
Este foarte important de spus că, în medie, familiile angajaţilor ALRO sunt compuse din peste trei membri, iar o mare parte dintre copii sunt încă în întreţinerea părinţilor. Persoanele disponibilizate sunt în imposibilitatea de a găsi un alt loc de muncă, datorită numărului mic de locuri de muncă în zona Slatina – Olt (la Bursa locurilor de muncă din data de 16.12.2011, organizata de AJOFM Olt, au fost disponibile doar 20 de posturi), dar şi ca urmare a specificităţii activităţii în industria aluminiului.
Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” consideră că închiderea ALRO este soluţia facilă şi ineficientă, care ar dovedi lipsa de interes a autorităţilor faţă de economia reală a României.
Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” cere Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Guvernului şi Prefecturii Olt să intervină pentru a găsi pârghiile care să preîntâmpine închiderea ALRO./Maria Schifirneţ/